Skriv ut våra cornholeregler!

Vi har sammanställt en snygg och överskådlig PDF som du enkelt kan skriva ut och använda vid framtida matcher för att ha koll på alla regler för cornhole.

Cornhole regler utskrift A4 PDF
Kvalitetstestad och godkänd av American Cornhole League

Officiella regler

Officiella svenska Cornhole regler

Officiella Svenska Cornhole regler

Reglerna för Cornhole och Bean Bag Game är i grunden enkla och lätta att förstå sig på. För de som spelar på högre nivå är det fler finesser att ta hänsyn till, men i den här artikeln kommer du att lära dig allt om hur du spelar Cornhole med officiella regler i Sverige. 

Du kan ha hittat till den här sidan när du har sökt efter regler till Bean Bag Game, men oroa dig inte – det är bara ett annat namn för Cornhole. 

I korthet gäller följande regler:

Brädorna ska vara gjorda av trä, ca 120x60 cm och det runda hålet ska vara 15 cm i diameter. Brädorna måste ha en slät yta och den bortre kortsidan ska vara ungefär 30 cm högre än den andra.

Påsarna ska vara kvadratiska med 15,24 cm x 15,24 cm (6 tum) långa sidor och väga ca 450 g. Varje spelare ska ha ett set om fyra identiska påsar. Påsarna kan ha olika halt material på över - och undersida, men det är inte tillåtet att på annat sätt påverka glidet över brädan, till exempel genom att blöta ner ytan.

Vid kastet ska spelaren stå vid sidan av ena brädan, den främre foten får inte vara längre fram än brädans framkant under någon del av kastet, då räknas det som övertramp. Platsen bredvid brädan där spelaren står kallas för kastruta.

Innehållsförteckning

Titta på videon (Engelskt tal) för att lära dig hur man spelar cornhole med officiella regler.

Så räknar du

Cornhole poängräkning

Vid kastet ska spelaren stå vid sidan av ena brädan, den främre foten får inte vara längre fram än brädans framkant under någon del av kastet, då räknas det som övertramp. Platsen bredvid brädan där spelaren står kallas för kastruta.

Spelarna alternerar sina kast tills alla åtta påsarna (fyra var) är kastade. De går sedan fram till den andra brädan, räknar ihop poängen och startar en ny omgång. Spelet fortsätter på detta sätt tills någon spelare uppnått 21 poäng.

Så räknar du poäng i Cornhole och Bean bag game:

  • Varje påse som åkt ner i hålet ger tre poäng
  • Varje påse som ligger på brädan ger en poäng
  • Påsar som hänger över kanten på ett sådant sätt att de nuddar brädans benstöd eller marken ger noll poäng
  • Påsar som delvis ligger på marken under pågående omgång ska plockas bort för att inte blockera kommande kast 
  • Första laget som får 21 poäng eller mer vinner matchen
  • Poängräkningen görs alltid i slutet av varje omgång och på ett sådant sätt att varje spelare räknar ihop sina poäng och därefter räknar man ut skillnaden mellan respektive resultat. 

Här nedanför kan du se ett exempel:

Cornhole regler poängräkning

I omgången här ovanför får det svarta laget 2 poäng. De svarta laget har satt en påse i hålet (3 poäng) och en påse som stannade på brädan (1 poäng). De gråa laget har två påsar på brädan (1 poäng x 2 påsar). 

Poänguträkningen görs genom att dra bort det förlorande lagets poäng från de vinnande lagets poäng. Räkneexempel: 4 – 2 = 2.

Cornhole regler poängräkning

I omgången här ovanför får det svarta laget 7 poäng. De svarta laget har satt två påsar i hålet (3 poäng x 2 påsar) och två påsar som stannade på brädan (1 poäng x 2). De gråa laget har en påse på brädan (1 poäng). 

Poänguträkningen görs genom att dra bort det förlorande lagets poäng från de vinnande lagets poäng. Räkneexempel: 8 – 1 = 7.

Så fungerar matchen

Så spelar man Cornhole

Det är enkelt att spela en match i cornhole. Här nedanför går vi igenom steg för steg hur man spelar en match och börjar från grunden – vad behövs innan matchen startas?

Före matchen

Spelarna kommer överens om vilket avstånd man vill spela på (om det inte är officiell tävling) och väljer färg på sina påsar. 

Vid singelspel med två spelare ställer dessa sig i varsin kastruta bredvid samma bräda och sedan lottar man om vem som ska börja kasta. Vid dubbelspel står du och din medspelare mitt emot varandra vid varsin bräda. Se grafiken här nedanför.

Under matchens gång

Lotten avgör vem som ska kasta första kastet. Därefter kastar man varannan gång. När alla åtta påsar är kastade summerar man poängen. Efter varje omgång byter man sida. Den som vann föregående omgång kastar första kastet i den nya omgången.

Cornhole regler uppställning

Under matchens gång

Lotten avgör vem som ska kasta första kastet. Därefter kastar man varannan gång. När alla åtta påsar är kastade summerar man poängen. Efter varje omgång byter man sida. Den som vann föregående omgång kastar första kastet i den nya omgången.

Så vinner du matchen

Enligt de officiella reglerna vinner den som först får minst 21 poäng. Det är bara en spelare eller ett lag som kan få poäng efter varje omgång och poängen räknas ut genom att subtrahera respektive spelares hopräknade poäng. 

Först till 21 poäng eller mer vinner matchen

Att vinna matchen handlar inte bara om att få ner påsarna i det runda hålet utan det kan vara lika viktigt att putta bort motståndarens påsar från brädan, både för att förhindra att det blir poäng och för att de kan blockera kommande kast.

Poängen kan variera under en omgång beroende på vad som händer. De enda påsar och poäng som är säkra är de som redan trillat ner i hålet. Varje sådan påse är värd tre poäng. Finns det påsar på brädan kan motståndaren slå bort dem så de får noll poäng. 

En skicklig spelare kan också ge sin egen påse en knuff så den från att ha legat på brädan åker ner i hålet. Det är alltså en del strategi under matchen för poängen räknas bara efter en avslutad omgång. Läs mer om hur du kastar en cornholepåse som ett proffs.

Mått & avstånd

Cornhole officiella mått och avstånd

Cornhole är i grunden amerikanskt och många mått och avstånd anges därför i tum eller fot när det gäller officiella tävlingar där det är viktigt att förutsättningarna är lika för alla och att alla följer samma regler.

Cornholebrädor som används för officiellt spel ska vara 122 x 61 cm (48 x 24 tum) och det runda hålet ska vara 15,24 cm (6 tum) i diameter.

Hålet ska vara beläget nio tum från brädans bortre kant och det ska vara centrerat på brädan med ett avstånd på 12 tum till respektive långsida. Brädans bortre, upphöjda sida ska vara 12 tum från marken och brädans hela yta måste vara slät och helt utan repor eller annat som kan påverka påsarnas glidande negativt.

Cornholebrädor ska placeras mitt emot varandra på ett avstånd om 8,23 m (27 fot), vid spel för juniorer gäller ett kortare avstånd om 21 fot.

Avståndet räknas från brädornas framkant, alltså den låga kortsidan som är vänd mot den andra brädan, det är samma kortsida som också räknas som övertrampslinje.  De ska stå helt plant, men underlagets beskaffenhet har i övrigt ingen betydelse så länge inte brädan kan glida på något sätt.

Cornholepåsar ska vara helt fyrkantiga med måttet 15,24 x 15,24 cm (6 x 6 tum) och de ska väga ungefär 440g (15 ounces).

Fyllningen kan bestå av torkad majs, bönor eller liknande. För att undvika påverkan av eventuell fukt används numera vanligen plastgranulat.

Cornholespel

Beställ kompletta cornholebspel (paket)

Cornholepåsar​

Beställ nya påsar till ditt cornholespel
Varukorg

Information om 15mm-spel: Vi väntar på en försenad leverans av en container med material för 15mm-spel. Förlängd leveranstid gäller och uppskattas till ca 15-20 vardagar just nu (gäller endast när du uppgraderar till 15mm).

X