Cornholeintervju #1 med ordförande i Svenska cornholeföreningen Mathias Mabergs

Intervju med cornholespelaren Mathias Mabergs

Hej Mathias!

Kul att du vill delta i Cornholebutikens intervju-serie av cornhole-spelare och profiler. Både vi och läsarna kommer att uppskatta om du kan försöka svara utförligt på frågorna istället för enbart med korta svar – men känn ingen press! 

Jag vill också passa på att direkt poängtera för läsaren att vår första intervju i den här serien är med självaste ordföranden i Svenska cornholeföreningen.

Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är, vad du sysselsätter dig med till vardags och din bakgrund för våra läsare?

Hejsan! Va roligt att få berätta lite om min cornholeresa. Jag jobbar till vardags som gymnasielärare och inom idrottens värld har jag en lång bakgrund inom curling. Både som spelare, men även som tränare och coach.

Jag kan tillägga att vi just i skrivande stund kommer att göra ett namnbyte från svenska cornholeföreningen till svenska cornholeförbundet. 

Jag fliker in med att Mathias har något som inte alla har – en egen Wikipedia-profil för hans framgångar inom curlingen. 

...namnbyte från Svenska cornholeföreningen till Svenska cornholeförbundet

Cornhole hemma hos Mathias Mabergs i trädgården
Trädgården hemma hos Mathias där det spelades på tre stycken betongbrädor.

Som jag inledde intervjun med; riktigt kul att få intervjua dig som sitter på en sådan position inom sporten i Sverige. Kan du berätta mer om vad ordföranderollen innebär för dig och vad du är ansvarig över? 

Svenska Cornholesförbundets största uppgift är att sprida sporten cornhole i sverige, samt fungera som en organisatör i en paraplyorganisation med klubbar runtom i Sverige. Men vi vet att det är många nya klubbar ute i landet som kommer att poppa upp i år.

I dagsläget finns följande klubbar (vinter 2023):

  • Härnö Cornholeförening (Härnösand)
  • Umeå Cornhole
  • Hällesåker Cornhole (Göteborg)
  • Gotland Mailers
  • Kättbo Cornhole (Dalarna)
  • The Cornament (Uppsala)
  • CK Bävern (Östersund)

Vi har listat följande kontaktuppgifter och information till följande cornholeklubbar här:

Härnö Cornholeförening (Cornholeklubb I Härnösand)- logotyp
Umeå Cornhole (Cornholeklubb I Umeå)- logotyp
Hällesåker Cornhole (Cornholeklubb I Lindome)- logotyp
Cornholeklubben Bävern (Östersund)- logotyp
Gotland Mailers (Cornholeklubb på Gotland)- logotyp

Min största roll som ordförande förutom detta är att leda arbetet inför öppna svenska mästerskapet som spelas i Härnösand 11-13 augusti. Mästerskapet spelas i år för 8:e gången och våran förhoppning är att vi ska uppnå 400 starter. 

Tävlingen spelas i fyra olika klasser från nybörjare till elit så alla är verkligen välkomna och vårt motto är att detta ska vara en stor folkfest där alla har roligt!

Svenska öppna cornhole
Bild från Svenska öppna förra året.

...vårt motto är att detta ska vara en stor folkfest där alla har roligt!

Hur kom du i kontakt med cornhole och när började du spela?

Som jag nämnde förut så spelar jag en del curling, och våren 2016 så var curlingsäsongen slut då en kompis tillika sekreterare i SCHF hade sett en sport på Youtube som hette Cornhole. 

Han skickade över några klipp, men jag var ganska sval och sa åt honom att skaffa sig ett liv… hahahaha…. och det där var inget vi skulle hålla på med. 

Två veckor senare satt jag, Andreas Skoglund och Kalle Åkesson och sydde påsar och snickra brädor och så var allt igång. 

Mathias Mabergs startar Svenska Cornholeföreningen och syr cornholepåsar
Bild från Svenska öppna förra året.

Alltid kul att höra om hur svenska cornholespelare har kommit i kontakt med sporten. Spelar du i någon cornholeklubb idag – och isåfall vilken?

Vi har en klubb här i Härnösand som heter Härnö Cornhole. Vi är cirka 50 st som spelar. Men under svenska öppna skulle jag säga att vi iaf lockar 100 spelsugna från vårat närområde.Vi arrangerar KM och och spelar lite under året.

Berätta gärna mer om klubben och vad det innebär att gå med i en cornholeklubb för de som är intresserade av att ta nästa steg.

Sporten är ju fortfarande så pass ung så det finns inget generellt recept på hur en klubb fungerar. Men ett bra exempel är Hällesåker Cornhole som startats upp av Johan Olofsson. Där vet jag att dom har träningar två ggr i veckan och träffas i en lokal. Är ni ett gäng som spelar så skicka ett mail till oss i svenska cornholeförbundet så kan vi hjälpa er att komma igång samt registrera eran klubb hos oss.

Kul att höra! Jag träffade Johan för ett par veckor sedan inför en av deras träningar. Riktigt trevlig kille och jag rekommenderar dig som vill testa cornhole att ta dig dit om du bor på västkusten. Träningarna är på måndagar och torsdagar om jag inte minns fel.

Hur skulle du beskriva dig när du står där bredvid brädan med påsarna i händerna – vilken speltyp har du?

Jag gillar att kasta med fästsidan av påsarna och gärna lägga lite blockar i början av rundorna. För att sedan avsluta rundan med några airmails.

Jag gillar att kasta med fästsidan av påsarna och gärna lägga lite blockar i början av rundorna. För att sedan avsluta rundan med några airmails.

Jag antar att du även har deltagit i en och annan turnering – har du några roliga meriter eller placeringar du kan berätta om? 

Jag har ju hunnit med några mästerskap, och dom största framgångarna har jag i dubbel med min trogna medspelare Jens Blixt. Bl.a så kommer jag ihåg när vi vann en av dom första tävlingarna som spelades på torget i Härnösand hösten 2016. “Yippiedubbeln”.

Mathias Mabergs och Jens vann Yippiedubbeln
Mathias Mabergs och Jens Mabergs vann Yippiedubbeln i Härnösand 2016.

Är cornhole en sport du “satsar på” för att kunna vara med och tävla t.ex. utomlands i större event?

Jag gillar att tävla, men tror inte att jag kommer att spela så mycket utanför sverige. Men skulle gärna spela i våra klubbar i Sverige. Mitt främsta uppdrag nu är att sprida sporten i Sverige.

Okej! 

Jag tycker vi tar nästa steg in i intervjun där jag hoppas på att kunna få några riktigt bra tips för nybörjare när det gäller olika delar i spelet. Förhoppningsvis så kan du lära de läsare som vill ta nästa steg en hel del.

Uppställningen inför kastet… beskriv dina fötter, kroppen och armar.

Jag är ju inte nån specialist, men i min bakgrund från curlingen som tränare där ser jag en del likheter som jag provar förhålla mig till. Se till att baksvingen med armen alltid följer en rak pendel med siktet inställt på målet. 

Prova att alltid göra samma sak och hämta kraften från baksvingen. Här finns det en hel del bra material på youtube, framförallt från USA.

Prova att alltid göra samma sak och hämta kraften från baksvingen. Här finns det en hel del bra material på youtube, framförallt från USA.

Hur anser du att man bör greppa en cornholepåse? Beskriv gärna utförligt så att en nybörjare kan förstå.

Samma sak här jag är absolut inte nån specialist, så jag tror jag överlåter den frågan till någon annan.;)

Inga problem! Vi fortsätter att rekommendera en sökning på Youtube för den som är intresserad av att lära dig mer!

Då har vi koll på någon form av basteknik inför uppställning och hur man bör greppa sin påse. Men hur ska man egentligen tänka under spelets gång?

Bör man som spelare på en lägre nivå gå för 3-poängare varje gång eller bör man istället fokusera på att ha en taktik från början med blockar osv?

Ta oss gärna igenom hur en teoretisk omgång kan se ut i ditt huvud.

En teoretisk omgång i mitt huvud börjar alltid med att jag kastar första påsen ca 1 dm framför hålet, alternativt om det är lite lång låter jag den glida i. Detta för att göra det svårare för motståndaren att enkelt göra trepoängare. Denna taktik är säkerligen vanlig och brukar fungera om man möter spelare som är lika bra eller lite bättre.

Härligt! Tack! Då har vi fått med oss lite nyttiga tips från en framstående Svensk cornholeprofil! 

Nu tycker jag att vi går vidare in på cornhole som sport. Vi går rakt på sak, vad tror du om cornhole och sportens framtid i Sverige och Norden?

Cornholen växer så det knakar och jag tror att sporten kommer att växa både som trivselsport hemma på gatan, samtidigt som den professionella delen växer. SCHF håller nu på att ta fram en sverigetour som om allt klaffar kommer att starta igång till hösten. Vi kommer att presentera mer av den på svenska öppna i augusti.

Anmälan till Svenska Öppna cornholemästerskapen

Jag förstår. Hur många “tävlingsspelare” och cornholeklubbar tror du att det finns i Sverige om 10 år?

Jag tror nog att vi kommer att ha ca 1 000 tävlingsspelare i ca 50 klubbar. Därutöver kommer gemene man någon gång att ha provat på cornhole. En eller flera gånger.

Växer sporten lika mycket i våra grannländer? Något av dem som växer mer

Vad jag vet ligger våra grannländer efter lite, vi har haft en norsk spelare här på SM. Övriga vet jag inte riktigt, men är övertygad att dom snart är med på tåget oxå. Frankrike, tyskland, Nederländerna och Spanien är andra Europeiska länder där det tagit fart.  

Jag förstår. Kul att Sverige ligger i framkant! Jag har själv varit i kontakt en del med Holger som driver Cornhole.dk – men av allt att dömma så satsar han mer på att vara en leverantör till hushållen och inte till tävlingar och liknande.

Det vore såklart bra om hela Norden växer samtidigt för att kunna skapa fler tävlingsmöjligheter och allt därtill. Vad ser du mer fram emot inom cornhole inom den närmsta tiden (1-2 år)?

Sverigetouren blir såklart spännande. Annars ser jag verkligen fram emot svenska öppna och den folkfest det kommer att bli. Äta, dricka, spela cornhole lyssna på DJ som håller stämningen uppe hela dagen. Jag tror det kommer bli en riktig höjdare i år!

Äta, dricka, spela cornhole lyssna på DJ som håller stämningen uppe hela dagen. Jag tror det kommer bli en riktig höjdare i år!

Är du själv involverat i några projekt eller liknande saker för att få sporten att växa i Sverige? Berätta gärna mer om det isåfall!

Vi har ett spännande projekt i Sandviken Göransson Arena 18-26 mars. Då spelas dam-VM i curling. Där kommer vi att finnas med och ha åtta cornholebanor som besökare och curlingspelare kan använda. Har ni vägarna förbi där så kom in och prova!

Härligt! För min egen del nere på västkusten så lär jag tyvärr inte ha vägarna förbi, men förhoppnignsvis har någon av läsarna det!

Hur kan våra läsare följa dig framåt? Har du några sociala medier? Alternativt om någon skulle vilja komma i kontakt med dig.

Håll koll på Svenska cornholeförbundet på Facebook, samt Härnö Cornhole.

Finns det några profiler inom cornhole du tycker att vi ska intervjua framåt? Det kan vara allt från spelare till leverantörer, tävlingsledare eller andra spännande profiler inom sporten. Både i Sverige och utomlands!

The Cornament i Uppsala som har mycket på gång.

Kalas! Jag kommer att kontakta The Cornament för att se om de vill dela med sig av ytterligare kunskap, tankar och framtidsvisioner.

Återigen ett stort tack från oss på Cornholebutiken för att du ville vara med och delta i vår intervjuserie. 

Vi hoppas att även du som läsare har gillat artikeln!  

Dela den gärna på sociala medier och hjälp oss att sprida cornhole till svenska folket! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Köp ditt cornholespel hos oss på Cornholebutiken!

Beställ våra kompletta cornholespel med högkvalitativa brädor och påsar i valfria färger.

Cornhole premium baksida 3
Varukorg

Information om 15mm-spel: Vi väntar på en försenad leverans av en container med material för 15mm-spel. Förlängd leveranstid gäller och uppskattas till ca 15-20 vardagar just nu (gäller endast när du uppgraderar till 15mm).

X