Cornholespel bäst i test: 5 bästa cornholespelen 2024
Cornhole är en av de mest underhållande och enkla trädgårdsspelen som finns. Spelarna försöker kasta cornholepåsar mot en bräda med hål i. Om du är
FLASH SALE ⚡️
20% rabatt på alla Cornholespel!
Stilrena cornhole av premiumkvalité och skandinavisk design
Har du också blivit nyfiken på cornhole? Här kommer den ultimata guiden för dig som vill veta mer och få tips för hur du tar dig an denna populära sport.
För nybörjaren känns det ofta mer som en lekfull aktivitet som även kan kallas “kast med liten ärtpåse” eller Bean bag game. Cornhole är både enkelt och populärt, lätt att komma igång med och dessutom en sport som inte kräver en massa dyrbar utrustning eller speciellt iordningsställda spelplaner.
Det är roligt att spela och spännande att titta på. Reglerna är enkla och det är mycket lätt för en nybörjare att komma igång och ha roligt med cornholebrädan och de små påsarna.
Titta på videon (Engelskt tal) för att lära dig hur man spelar cornhole.
Cornhole är ett lekfullt utomhusspel som går ut på att kasta små fyllda tygpåsar mot ett hål i en sluttande bräda. Sporten har på senare år utvecklats rejält, den kan numera spelas i tävlingar världen över.
Samtidigt fortsätter det att vara en familjevänlig aktivitet som faktiskt vem som helst kan delta i. Cornhole är enkelt och kan spelas i stort sett överallt där det finns en plan yta som brädorna kan ställas på.
Cornhole är populärast i USA men även i Sverige spelas cornhole på tävlingsnivå och den Svenska Cornholeföreningen består av flera lokala cornholeklubbar och sporten växer hela tiden.
Vad behövs för att spela?
Utrustningen är både enkel och billig i Cornhole. Den består av två sluttande brädor och åtta fyllda tygpåsar som de tävlande ska försöka kasta ner i brädans hål.
Självklart finns det en del regler för hur brädor och påsar ska vara utformade men det är ändå ingen avancerad utrustning utan något som vem som helst kan skaffa eller kanske till och med göra själv. Vi erbjuder komlpetta Cornholespel med absolut högsta kvalité från Europas ledande Cornhole leverantör.
Självklart finns det en del regler för hur brädor och påsar ska vara utformade men det är ändå ingen avancerad utrustning utan något som vem som helst kan skaffa eller kanske till och med göra själv.
Den som går vidare i utvecklingen och förkovrar sig inom sporten kan lära sig vartefter. Kraven på utrustning i mer officiella sammanhang är mer detaljerad, men det är fortfarande bara två brädor och åtta påsar och en plan yta som behövs för en singelmatch.
För att spela cornhole behövs först och främst två likadana sluttande cornholebrädor. Den händige kan bygga sina brädor själv, men det finns förstås också att köpa färdiga brädor av olika kvalitet och utseende.
Kraven på brädor för tävlingsspel är betydligt högre än för amatörer, men så är det i nästan alla sporter. Brädorna ska vara 120 cm långa och 60 cm breda och den ena bakre kortsidan ska vara ca 30 cm hög och den främre 10 cm hög.
På den högsta sidan finns också ett runt, centrerat hål som påsarna alltså ska åka ner i när spelarna lyckas med sina kast. Påsarna ska kunna glida längs brädans yta som alltså måste vara blank och helt slät. Våra cornhole brädors yta består av 10mm björkplywood. Köp din nya cornholebräda hos oss på Cornholebutiken.
Cornholebrädor med eget tryck är väldigt populärt och det går att beställa i stort sett vilka motiv som helst, från egna fotografier till sponsrade reklambudskap eller klubbemblem.
De små påsarna ska vara av kraftigt tyg. De ska vara fyrkantiga, 6×6 tum (15,24 x 15,34 cm) och brukar fyllas med exempelvis torkad majs, bönor eller plastgranulat.
Varje spelare behöver fyra påsar att spela med och påsarna brukar därför levereras i set om fyra i varje färg så det är lätt att hålla reda på sina egna påsar. Läs mer och köp cornholepåsar.
Det går att köpa påsar i mängder av olika färger eller med någon form av tryck. Ofta görs påsarna med en halare och en lite strävare sida vilket innebär att en sida kan vara tyg och den andra kanske i konstskinn.
Skickliga spelare utnyttjar detta för att få påsen att glida olika långt på brädan.
Tips för att bli en bättre spelare
Påsarna ska hållas och kastas med ett underarmskast och så horisontellt som möjligt. Då får du bättre kontroll över hur de landar och sedan glider över brädan.
Läs vår guide: Så kastar du cornholepåsar som ett proffs.
Att försöka kasta genom att hålla i kanten på påsen med tumme och pekfinger fungerar inte alls, tvärtom gör det att man förlorar kontrollen över det viktiga glidandet på brädan och påsen landar ofta som en klump som stannar nästan direkt.
Titta på videon för att se hur du kastar cornholepåsar som ett proffs.
Det är viktigt att hålla påsen på rätt sätt, det vill säga horisontellt. Börja med att hålla fram din kasthand med lätt krökta fingrar och handflatan uppåt. Lägg sedan påsen i handen så att fingertopparna är ungefär längs påsens mittlinje och med tummen på ovansidan i ett löst grepp.
Det är viktigt att hålla påsen på rätt sätt, det vill säga horisontellt. Börja med att hålla fram din kasthand med lätt krökta fingrar och handflatan uppåt. Lägg sedan påsen i handen så att fingertopparna är ungefär längs påsens mittlinje och med tummen på ovansidan i ett löst grepp. Det gör inget att en del av påsen hänger ner framför fingertopparna.
Pendla ner kastarmen längs din sida, fokusera på var du vill att den ska landa och kasta sedan iväg den uppåt och framåt med ett underarmskast mot brädan och det du siktar på där.
Kanske vill du träffa hålet direkt eller så siktar du på en annan påse som du på något sätt vill knuffa undan eller flytta på. Påsen du kastar roterar med fördel horisontellt under luftfärden, men det viktiga är att den ska landa platt för att sedan kunna glida sista biten.
Det behövs inte särskilt mycket förberedelser mer än att utrustningen ska vara på plats och det ska finnas en plan yta. Det spelar ingen roll om det är gräs, grus eller till och med snö. De båda brädorna ska enligt reglerna placeras ut med ett avstånd på 27 fot (8,23 m) från varandra, men för nybörjare rekommenderas kortare avstånd.
Cornhole kan spelas som singel med två spelare som spelar mot varandra eller dubbel där varje lag består av två personer. Man lottar om vilken spelare som ska börja.
Nybörjaren siktar kanske främst på hålet. Att försöka få påsen att glida ner där ger tre poäng, om den i stället stannar på brädan ger det en poäng.
Lättast att träffa hålet är det om man siktar på brädans mitt så påsen kan glida upp sista biten till hålet. Men det är inte alltid det är fritt fram att göra så, för under en spelomgång kan det hända mycket och motståndarens eller rentav de egna påsarna kan blockera målet.
Det kan också vara så att någon påse behöver en knuff i någon riktning för att antingen åka ner i hålet eller, om det är motståndarens påse åka av brädan och ner på marken.
Det gäller alltså att först bestämma sig vad man vill att kastet ska åstadkomma och därefter försöka anpassa kastet så det får avsett resultat. Här gäller som alltid att övning ger färdighet.
Håll påsen så plant som möjligt i kasthanden. Ställ dig bredvid brädan i den så kallade kastrutan med främsta foten i kant med brädans framkant.
Sträcker du fram foten längre räknas det som övertramp. Bestäm dig för vad du vill åstadkomma med ditt kast, ett flackt kast kan ge bättre precision medan ett högt kast behövs om det finns blockerande påsar på brädan.
Tänk på att alltid försöka ha påsen horisontellt för bästa träffsäkerhet.
Det här är varför du bör spela
Det finns många fördelar med cornhole och det är inte utan orsak det blivit så populärt på många håll. Utrustningen är enkel, det kan spelas på vilken plan yta som helst och reglerna är enkla och lättbegripliga. För den som vill utveckla sitt spel finns det många utmaningar med cornhole som gör det roligt att träna och förbättra sin förmåga.
Här är de främsta fördelarna med cornhole:
Det är dessa fördelar som gör cornhole till ett av de roligaste trädgårdsspelen och utomhusspelen på marknaden. Cornhole är också ett mycket bra strandspel. Vi är övertygade om att du kommer känna likadant!
Det här är verkligen ett spel för alla. Precis som med de flesta sporter så ökar skickligheten med träning men spelet är roligt även för den som provar allra första gången.
Att kasta en fylld tygpåse mot en bräda en bit bort. Det är så enkelt att alla faktiskt kan vara med, ung som gammal, vältränad som otränad. Alla kan ha roligt tillsammans med cornhole.
De så kallade cornholebrädorna är enkla att transportera och det går att spela på vilket underlag som helst så länge brädorna kan stå plant och stadigt.
Många nybörjare väljer att förenkla spelet genom att minska avståndet mellan brädorna för att göra det lättare att träffa rätt i början.
Det behövs ingen särskild spelplan, underlaget kan vara nästan vad som helst bara det är plant. Det behövs bara två cornholebrädor och åtta fyllda tygpåsar.
Den som spelar cornhole behöver inte lägga pengar på att hyra lokal eller någon särskild spelplan. Det går att spela året runt av både gammal och ung. Ett cornholespel kostar oftast mellan 2000-5000 SEK.
Svenska och officiella regler
Reglerna är i grunden enkla och lätta att förstå sig på. För de som spelar på högre nivå är det fler finesser att ta hänsyn till och detaljerade regler finns på cornholeföreningens hemsida för den som vill fördjupa sig. Men i korthet gäller följande:
Brädorna ska vara gjorda av trä, ca 120x60 cm och det runda hålet ska vara 15 cm i diameter. Brädorna måste ha en slät yta och den bortre kortsidan ska vara ungefär 30 cm högre än den andra.
Påsarna ska vara 6 tum i fyrkant och väga ca 450 g. Varje spelare ska ha ett set om fyra identiska påsar. Påsarna kan ha olika halt material på över - och undersida, men det är inte tillåtet att på annat sätt påverka glidet över brädan, till exempel genom att blöta ner ytan.
Vid kastet ska spelaren stå vid sidan av ena brädan, den främre foten får inte vara längre fram än brädans framkant under någon del av kastet, då räknas det som övertramp. Platsen bredvid brädan där spelaren står kallas för kastruta. Läs vår kompletta guide för Svenska cornhole regler.
Spelarna alternerar sina kast tills alla åtta påsarna (fyra var) är kastade. De går sedan fram till den andra brädan, räknar ihop poängen och startar en ny omgång. Spelet fortsätter på detta sätt tills någon spelare uppnått minst 21 poäng.
Poängräkningen görs alltid i slutet av varje omgång och på ett sådant sätt att varje spelare räknar ihop sina poäng och därefter räknar man ut skillnaden mellan respektive resultat.
Ett exempel kan vara att spelare A får åtta poäng, medan spelare B får fem poäng. Åtta minus fem är tre vilket innebär att spelare A vinner omgången och får tre poäng. Det är alltså bara en spelare som får poäng i varje omgång.
Spelarna kommer överens om vilket avstånd man vill spela på (om det inte är officiell tävling) och väljer färg på sina påsar.
Vid singelspel med två spelare ställer dessa sig i varsin kastruta bredvid samma bräda och sedan lottar man om vem som ska börja kasta. Vid dubbelspel står du och din medspelare mitt emot varandra vid varsin bräda.
Lotten avgör vem som ska kasta första kastet. Därefter kastar man varannan gång. När alla åtta påsar är kastade summerar man poängen. Efter varje omgång byter man sida. Den som vann föregående omgång kastar första kastet i den nya omgången.
Enligt de officiella reglerna vinner den som först får minst 21 poäng. Det är bara en spelare eller ett lag som kan få poäng efter varje omgång och poängen räknas ut genom att subtrahera respektive spelares hopräknade poäng.
Först till 21 poäng vinner matchen
Att vinna matchen handlar inte bara om att få ner påsarna i det runda hålet utan det kan vara lika viktigt att putta bort motståndarens påsar från brädan, både för att förhindra att det blir poäng och för att de kan blockera kommande kast.
Poängen kan variera under en omgång beroende på vad som händer. De enda påsar och poäng som är säkra är de som redan trillat ner i hålet. Varje sådan påse är värd tre poäng. Finns det påsar på brädan kan motståndaren slå bort dem så de får noll poäng. En skicklig spelare kan också ge sin egen påse en knuff så den från att ha legat på brädan åker ner i hålet. Det är alltså en del strategi under matchen för poängen räknas bara efter en avslutad omgång.
Mått & avstånd
Cornhole är i grunden amerikanskt och många mått och avstånd anges därför i tum eller fot när det gäller officiella tävlingar där det är viktigt att förutsättningarna är lika för alla och att alla följer samma regler. Läs mer om alla mått och avstånd i Cornhole.
Cornholebrädor som används för officiellt spel ska vara 122 x 61 cm (48 x 24 tum) och det runda hålet ska vara 15,24 cm (6 tum) i diameter. I Europa används storlekarna 120x60 cm och 15x15 cm.
Brädornas storlek
Hålet ska vara beläget nio tum från brädans bortre kant och det ska vara centrerat på brädan med ett avstånd på 12 tum till respektive långsida. Brädans bortre, upphöjda sida ska vara 12 tum från marken och brädans hela yta måste vara slät och helt utan repor eller annat som kan påverka påsarnas glidande negativt.
Cornholebrädor ska placeras mitt emot varandra på ett avstånd om 8,23 m (27 fot), vid spel för juniorer gäller ett kortare avstånd om 21 fot.
Avstånd mellan brädorna
Avståndet räknas från brädornas framkant, alltså den låga kortsidan som är vänd mot den andra brädan, det är samma kortsida som också räknas som övertrampslinje. De ska stå helt plant, men underlagets beskaffenhet har i övrigt ingen betydelse så länge inte brädan kan glida på något sätt.
Cornholepåsar ska vara helt fyrkantiga med måttet 15,24 x 15,24 cm (6 x 6 tum) och de ska väga ungefär 15 ounces.
Påsarnas storlek och tyngd
Fyllningen kan bestå av torkad majs, bönor eller liknande. För att undvika påverkan av eventuell fukt används numera vanligen plastgranulat.
Vart kommer cornhole ifrån?
Det finns många olika historier om hur cornhole egentligen uppstod. En legend berättar om en tysk bonde som redan på trettonhundratalet såg några barn kasta stora stenar mot ett hål i marken när han var på väg hem från åkern. Han pratade med barnen eftersom han tyckte det såg farligt ut. De använde sig nämligen av stora tunga stenar som de försökte kasta prick med.
Barnen brydde sig inte om vad han sa, utan fortsatte sin lek men bonden fortsatta att fundera över risken för skador av de tunga stenarna. Han kom då på att han kunde sy små säckar som han fyllde med majskorn i stället.
Han kunde sedan inte hitta barnen utan det blev i stället så att han själv och hans familj började roa sig med att kasta prick med säckarna. Detta spred sig sedan till andra tyska familjer.
Så småningom lär tyska emigranter ha tagit med sig leken till kolonierna men det blev ingen större spridning förrän i början på 1900-talet då det tog fart i den amerikanska mellanvästern.
I Cincinnati började man spela cornhole på parkeringsplatserna före rugbymatcherna. Ett trivsamt sätt att umgås där alla kunde vara med.
En annan lite mer modern sägen säger att det var den amerikanska urbefolkningen som hittade på spelet. De lär ha använt urinblåsor från grisar som de fyllde med grus och dessa påsar kastades sedan mot olika mål.
Hur det än började så tog det i alla fall fart i Cincinnati och sedan dess har det spridit sig över USA och resten av världen.
År 2005 bildades det Amerikanska Cornholeförbundet (ACO) och tio år senare 2015 bildades American Cornhole League av amerikanen Stacey Moore, en välkänd cornholeprofil.
Ligan växer hela tiden och numera står sponsorerna i kö och det finns fleråriga TV-avtal. Cornhole har med all rätt blivit mycket populärt och spelas numera i många olika sammanhang. På grillkvällen med familj och vänner, på afterwork eller teambuilding på en konferens med arbetskamraterna eller på jättestora arenor med livesändning till miljontals tittare.
Här i Sverige har det ännu inte blivit riktigt lika välkänt men det hålls öppna svenska mästerskap i cornhole numera och intresset ökar hela tiden.
I USA är det här en riktigt stor sport, det hålls stora turneringar och mästerskap och fantasterna arbetar för att på sikt få cornhole att bli en olympisk sport.
Cornhole spelas av många fler än de 3000 rankade spelarna, det spelas i olika länder och på många olika nivåer av miljontals människor idag och antalet ökar hela tiden.
De stora turneringarna sänds live och följs av väldigt stora tittarskaror vilket visar på det stora och ständigt växande intresset. Rekordet är ca 1,7 miljoner tittare på ett livesänt cornhole event.
FAQ
Har du frågor om cornhole eller kanske vill börja spela rekommenderar vi att du tar kontakt med svenska cornholeföreningen för att få veta mer. Men några av de vanligaste, nyfikna frågorna ska vi försöka svara på här nedanför.
Skillnaden på cornhole och bean bag spel (även kallat Bean bag game) är fyllningen av påsarna. Förr fyllde man ofta små påsar med bönor och den engelska benämningen var då bean bag medan spelet kallades för bean bag game. I cornhole fylls påsarna oftast med majs.
Det finns andra namn också som sack toss eller bean toss. Eftersom spelet tog fart i mellanöstern blev torkad majs utmärkt för att fylla de små påsarna och namnet cornhole fick genomslag. Eftersom majskärnor över tid kan dra åt sig fukt och förändra vikten i påsen har man numera allt oftare gått över till att fylla påsarna med plastgranulat som utan håller samma vikt hela tiden.
Du kan bygga ett eget cornhole om du är händig och har tillgång till bra verktyg. Det som behövs är bland annat material som plywood, reglar och skruvar. Du behöver även verktyg som såg, kontursåg och sandpapper.
Läs vår guide om hur du kan bygga ett cornhole själv.
Skruva ihop en ram av reglar med yttermått 60×120 cm, lägg plywoodskivan ovanpå och skruva fast den. Såga till två ben, och fäst dem inuti ramen i spelets ena ända, anpassa dem så att spelets högsta ovansida kommer cirka 30 cm ovanför marken.
Såga ut ett 15 cm stort runt hål i skivan och sätt mittpunkten ca 20 cm från brädans bortre, kant på den sida där benen sitter.
Slipa och måla skivan och hålets kanter noga. Det är viktigt att påsarna kan glida obehindrat över ytan och ner i hålet.
Påsarna tillverkas av stadigt bomullstyg. De bör göras i set om fyra så varje spelare kan välja sitt set utan risk för förväxling. Klipp till fyrkanter och sy ihop tre sidor med sicksackstygn.
Fyll påsarna med lämpligt material så som majs, ärtor, bönor eller liknande och sy sedan ihop den fjärde sidan också. Påsarna ska när de är färdiga ha en vikt av ungefär 425 gram och vara kvadratiska med 15 cm långa sidor.
Här nedanför hittar du fler artiklar om cornhole. Artiklarna ger dig allt från stategitips när du spelar till hur du bygger ditt eget cornhole. Läs alla våra artiklar om cornhole här.
Cornhole är en av de mest underhållande och enkla trädgårdsspelen som finns. Spelarna försöker kasta cornholepåsar mot en bräda med hål i. Om du är
Cornholespel till företag som vill spela cornhole på mässor och kontoret Är du på jakt efter ett nytt, engagerande sätt att stärka ditt företags team
Ace – Du får en ace, en poäng, för att ha fått en cornholepåse att landa (och stanna) på brädan. Air Mail – När en